Crowdfundactie voor onze kaasmakerij
Boer zoekt buur

Met jouw hulp maken wij onze droom waar!
De bouw van de kaasmakerij is vergevorderd. En het wordt mooi!
We kijken heel erg uit naar de eerste kazen die we daar gaan maken.
We zijn al heel ver, maar hebben toch ook nog extra geld nodig om dit mooie plan te laten slagen.
Help jij mee onze biologische kaasmakerij te realiseren?

Lees hier waarom we graag de kaasmakerij bouwen

Kaasmakerij goed voor de dieren, landschap en de bijzonder lekkere smaak

Op Boerderij Ruimzicht wordt gewerkt aan duurzaamheid in de volle breedte, met respect voor dier, mens, plant en aarde. Met de realisatie van de kaasmakerij wordt kaas op een natuurlijke, ambachtelijke en energiearme wijze gemaakt. En dat proef je!

dak-kaasmakerij_Boerderij Ruimzicht

Kaasmaken op z’n Achterhoeks

Jara maakt de kaas op boerderij Ruimzicht. Dat doet ze op een natuurinclusieve manier van rauwe melk. Dat maakt de kaas beter verteerbaar en gezonder. De melk gaat direct van de koe naar de kaastobbe, omdat het dan al de goede temperatuur heeft om er kaas van te maken. We besparen energie door niet eerst te koelen en daarna weer op te warmen. Bovendien worden alle goede melkzuurbacteriën zo gestimuleerd en kunnen eventuele slechte bacteriën minder snel uitgroeien. De melkzuurbacteriën komen tot optimale bloei doordat we geen antibiotica, schoonmaakmiddelen voor de spenen en andere onnatuurlijke middelen gebruiken. Zo hebben we in ons proefjaar ook Emmentaler kaas kunnen maken (per ongeluk) omdat deze melkzuurbacterie van nature aanwezig is bij ons.
De korst van de kaas is eetbaar en zorgt juist voor extra smaak. Door de kazen iedere dag te keren en in te smeren ontwikkelen we een harmonieus microklimaat op de kaas en is deze bestand tegen eventuele ongewenste schimmels en bacteriën.
Dit alles levert een gezonde en smaakvolle kaas. In het hele proces van kaasmaken zijn alle stappen milieuvriendelijk. We gebruiken minder water en de kaaskelder wordt op een natuurlijke manier gekoeld, want hij ligt deels onder de grond.
Mocht je onze kaas nog niet geproefd hebben, kom dat dan zeker binnenkort een keer doen.

Kaasmakerij als educatiecentrum

Onze nieuwe kaasmakerij zal ook voor andere boeren die natuurinclusief willen gaan boeren, een voorbeeld worden.
De kaasmakerij krijgt ook een educatieve functie, en kennis met de regio wordt gedeeld is Boerderij Ruimzicht een voorbeeld voor boeren die graag een omslag willen maken naar natuurinclusieve landbouw.

Nabije toekomstplannen

De bouw van de kaasmakerij is onderdeel van een groter plan. Het maken van verantwoorde ambachtelijke Achterhoekse kaas past binnen het zichtbaar maken van het hele productieproces van melk tot kaas. Daarbij hoort een educatief programma dat we samen vormgeven met het Zone College en Graafschap College Doetinchem, Warmonderhof in Dronten (opleidingen in biodynamische landbouw), en met De Marke (proefbedrijf voor melkveehouderij en milieu in Hengelo Gld). Deze plannen om een brede visie op landbouw en voeding mee te geven aan jonge boeren en koks, zijn in een vergevorderd stadium. Ook workshops kaasmaken liggen in het verschiet; leuk voor iedereen met interesse in deze ambacht.
Wat we laten zien is hoe een intensief gangbaar melkveebedrijf van 1996 naar het multifunctionele, biologisch dynamische gemengde landbouwbedrijf is gegroeid wat Boerderij Ruimzicht nu is.
Zo draagt de bouw van een kaasmakerij bij aan alle gewenste, toekomstige doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, educatie, voedselkwaliteit en gezondheid (van zowel dier als mens).

Subsidie

Voor de bouw van de kaasmakerij en de andere activiteiten die daaruit voortvloeien hebben we een subsidie gekregen; LEADER Achterhoek (www.leaderachterhoek.nl) van de provincie Gelderland en gemeente Bronckhorst. Daar zijn we ongelofelijk blij mee.
LEADER Achterhoek ondersteunt met subsidies goede ideeën om de leefbaarheid op het platteland in de Achterhoek te verbeteren.

leader Achterhoek

Waarom we jou vragen ons te helpen en hoe je ons kunt helpen

Zoals gezegd zijn we heel blij met de subsidies. Nu is het zo dat subsidies niet in één keer uitgekeerd worden terwijl de bouw wel vordert en de aannemer zijn facturen stuurt. De afgelopen jaren hebben we aardig ingeteerd op de reserves door de droge zomers. We konden daardoor onvoldoende gras van eigen land binnenhalen en moesten daarom gras aankopen; een behoorlijke kostenpost. Met andere woorden, onze geldpot is leeg.

Als je ons helpt, krijgt je er ook wat voor terug

Lees hier hoe je ons kunt helpen

En jullie kunnen ons helpen, net als eerder bij de aankoop van de zonnepanelen!
Dat kan op twee manieren, als individuele consument of als bedrijf:

  1. Door € 250,- in te leggen. Je krijgt daarvoor ZES bonnen van € 50,- (totaal: € 300,-). Per jaar kun je 1 van die bonnen besteden in de winkel of op de markt. Een meervoud van € 250,- mag natuurlijk ook. 😉. Tijd genoeg dus om gezonde boodschappen bij ons te doen. Uiteraard kun je je bonnen ook gebruiken voor een rondleiding of workshop. En binnenkort voor een lekker stuk kaas.
  2. Als je als bedrijf meerwaarde ziet in onze manier van werken, wil je misschien wel doneren. Daarvoor krijg je, als je wilt, een vermelding op een bord bij de boerderij, waarop iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de bouw genoemd wordt.

Wil je ons ondersteunen of meer weten? Vul hieronder het formulier in.
Zo kunnen wij verder met onze plannen en onze bedrijfsvoering nog meer circulair maken.

Wil je ons helpen?

We vinden dat helemaal geweldig!!
Dan kunnen we samen de kaasmakerij realiseren en lekkere kazen maken en dat ook leren aan andere boeren.
Je kunt je hieronder aanmelden. Als wij je aanmelding en betaling ontvangen hebben, dan zorgen we dat jij de waardebonnen krijgt.

 

Ik wil meedoen met de crowdfunding:

Boer zoekt Buur voor Kaasmakerij

Laat dit veld blanco

Afgeronde crowdfunding
Dankzij een paar geslaagde crowdfundacties hebben we ons schuurdak vol kunnen leggen met zonnepanelen.
Sinds 2015 ligt ruim 700 m2 schuurdakoppervlak pal op het zuiden, vol met zonnepanelen, na een succesvolle crowdfundactie: “Boer zoekt buur voor zonnepanelen”. Hieraan hebben … mensen deelgenomen. Met de waardebonnen die ze in ruil gekregen hebben, kunnen ze producten van de boerderij kopen. Boerderij Ruimzicht wil iedereen bedanken, die dit mogelijk hebben gemaakt.