Kaasmakerij

Op Boerderij Ruimzicht wordt gewerkt aan duurzaamheid in de volle breedte, met respect voor dier, mens, plant en aarde. Met de realisatie van onze nieuwe, unieke kaasmakerij, maken we kaas op een natuurlijke, ambachtelijke en energiearme wijze van onze eigen rauwmelk, en dat proef je.

Kaasmaken op z’n Achterhoeks

Jara maakt de kaas op boerderij Ruimzicht. Dat doet ze op een natuurinclusieve manier. Van onze rauwe melk maken we rechtstreeks kaas. Daarmee besparen we energie door niet eerst te koelen en daarna weer op te warmen. Bovendien worden alle goede melkzuurbacteriën zo gestimuleerd en kunnen eventuele slechte bacteriën minder snel uitgroeien. In het hele proces van kaasmaken zijn alle stappen milieuvriendelijk.
We gebruiken minder water en de kaaskelder wordt op een natuurlijke manier gekoeld, want hij ligt deels onder de grond.

Gezond

De melk gaat direct van de koe naar de kaastobbe. Dat maakt de kaas beter verteerbaar en gezonder. omdat het dan al de goede temperatuur heeft om er kaas van te maken. Alle goede melkzuurbacteriën worden zo gestimuleerd en kunnen eventuele slechte bacteriën minder snel uitgroeien. De melkzuurbacteriën komen tot optimale bloei doordat we geen antibiotica, schoonmaakmiddelen voor de spenen en andere onnatuurlijke middelen gebruiken. Zo hebben we in ons proefjaar ook Emmentaler kaas kunnen maken (per ongeluk) omdat deze melkzuurbacterie van nature aanwezig is bij ons.
De korst van de kaas is eetbaar en zorgt juist voor extra smaak. Door de kazen iedere dag te keren en in te smeren ontwikkelen we een harmonieus microklimaat op de kaas en is deze bestand tegen eventuele ongewenste schimmels en bacteriën. Dit alles levert een gezonde en smaakvolle kaas.
Mocht je onze kaas nog niet geproefd hebben, kom dat dan zeker binnenkort een keer doen.

Jara-in-de-kaasmakerij

Subsidie

Voor de bouw van de kaasmakerij en de andere activiteiten die daaruit voortvloeien hebben we een subsidie gekregen; LEADER Achterhoek (www.leaderachterhoek.nl) van de provincie Gelderland en gemeente Bronckhorst. Daar zijn we ongelofelijk blij mee.
LEADER Achterhoek ondersteunt met subsidies goede ideeën om de leefbaarheid op het platteland in de Achterhoek te verbeteren.

Leader is een Europees subsidieprogramma, gericht op het versterken van het platteland. Bewoners kunnen zelf met vernieuwende plannen komen; Leader helpt hen om deze uit te voeren. De LEADER-bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project.

Leader project:

Ambachtelijke Educatieve Kaasmakerij

Ruimzicht

Al sinds 1996 heeft Boerderij Ruimzicht zich als pionier op vele thema’s ingezet voor verandering. De aandacht die het bedrijf geeft aan sociale, economische en ecologische thema’s en de toepassing daarvan in de praktijk geven een doorkijk naar een variant van een toekomstbestendig landbouwsysteem. BD-landbouw heeft vergaande doelstellingen op het gebied van natuur, milieu en dierenwelzijn. Op sociaal gebied wil zij midden in de maatschappij staan.
Nu zijn we klaar om de volgende stap te zetten en werken we verder aan de inrichting en demonstratie van een florerend en natuurinclusief landbouwsysteem.

Met dit project worden de volgende stappen gezet:

  • De bouw van een kaasmakerij die bijdraagt aan alle gewenste, toekomstige doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, educatie, voedselkwaliteit en gezondheid (van zowel dier als mens).
    Wij gaan verantwoorde, ambachtelijke Achterhoekse kaas produceren.
  • Professionalisering van educatie; dit is een thema, dat in de stap die we nu maken, extra aandacht verdient. De ervaringen van de transitie waar Boerderij Ruimzicht vorm aan geeft, kan via een gedegen educatief programma van belang zijn bij keuzes waar landbouw en maatschappij voor staan.
  • Demonstratie van het geheel: Van intensief gangbaar melkveebedrijf in 1996 naar het multifunctionele, gemengde landbouwbedrijf wat Boerderij Ruimzicht nu is.

Doelstelling

Natuurinclusieve en duurzame landbouw in het Achterhoeks coulissen landschap meer rendabel maken door het zogenaamde ‘gemengde bedrijf’ een nieuwe versie te geven. Waarbij we het volledige productieproces van gras tot kaas inzichtelijk maken en uitdragen. De natuurinclusieve landbouw, waar Boerderij Ruimzicht al jaren voorloper in is, zal door dit project nog beter uitgedragen worden middels een educatieprogramma met (omliggende) scholen in combinatie met Proefbedrijf De Marke en andere (bio)bedrijven.
De ambachtelijke, natuurlijke wijze van kaas maken in combinatie met de natuurinclusieve bedrijfsvoering draagt hieraan bij. Door gebruik te maken van de van nature aanwezige bacteriën en schimmels ontwikkelen we een kaassoort die zeer regiospecifiek is; een echte Achterhoekse kaas.

Projectactiviteiten

  • Bouw van een kaasmakerij met kaaskelder.
  • Uitwerken van een educatie programma en geven van gastlessen: Onderwijsmodule opstellen in samenwerking met Zone College en Graafschap College Doetinchem, Warmonderhof in Dronten en met De Marke, proefbedrijf voor melkveehouderij en milieu in Hengelo gld.
  • Uitwerking van de workshop “Ambachtelijk kaasmaken” en deze actief aanbieden (o.a. Slow Food Achterhoek)

leader Achterhoek

Achterhoekse bergkaas van Boerderij Ruimzicht

Al onze kazen zijn Demeter gecertificeerd en 100% lokaal geproduceerd. Te koop in de Boerderijwinkel, op de markt of via de post!

Openingstijden Boerderijwinkel

Vrijdag: 10-12 uur

14-16 uur

Zaterdag: 10-12 uur

14-16 uur

Blijf op de hoogte

Ontvang ons laatste nieuws met recepten en seizoensaanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en/of geef een like op facebook. Zo houden wij je op de hoogte van Boerderij Ruimzicht.

Nieuwsbrief