boerenkoolschotel

Lekker verwarmend in de wintermaanden is deze boerenkoolschotel.

Voor 2 personen:

  • 1 kopje zilvervliesrijst
  • ½ kopje linzen (bv. berglinzen)
  • 500 -750 gram boerenkool
  • Grote ui
  • Teentje knoflook
  • Rood pepertje naar smaak
  • 100 gram pittige (Achterhoekse berg)kaas in blokjes gesneden
  • 75 gram geraspte kaas of plakjes kaas
  • Selderiezout
  • Paneermeel

Kook de rijst en linzen samen in een pan gaar. Kijk eens of je het kunt nagaren in de hooikist of onder het dekbed. Je krijgt dan prachtig droge rijst met linzen.

Snipper de ui en knoflook en bak ze in een wok of ruime koeken- of braadpan met een stukje rode peper naar smaak.
Voeg de grof gesneden boerenkool toe en laat het geheel even smoren tot de boerenkool zacht maar niet te zacht is. Voeg selderiezout naar smaak toe.
Doe het vuur uit en meng de kaasblokjes erdoor.

Meng dit vervolgens met de gare rijst en linzen.

Vet een ovenschaal in en doe het boerenkoolmengsel erin. Bedek de ovenschotel met de geraspte kaas of met lekker dikke plakken pittige Ruimzichtkaas. Strooi er als laatste voor een krokant korstje wat paneermeel over. Zet het in de voorverwarmde oven op 1600 C. Het gerecht is klaar als de kaas gesmolten is. Een kwartier is meestal voldoende als de ingrediënten er warm ingaan.
Eet smakelijk!