Veehouderij

Familiekudde runderen

Onze koeien lopen zomer en winter buiten op kruidenrijke graslanden. Ze hebben nog gewoon hoorns en zijn antibioticavrij. Uniek voor melkvee in Nederland is dat wij een zogenaamde familiekudde hebben. De kalfjes blijven bij de koeien. Alle leeftijdsgroepen in 1 kudde. Er lopen wel vier generaties koeien bij elkaar in de wei.  Behalve de grote kalveren van 2 tot 8 maanden, die moeten een half jaar volledig ontwennen aan de moedermelk. De eerste 2 maanden hebben ze zich volop te goed kunnen doen aan de beste melk rechtstreeks van de moeder. Die goede start en later de opname in de kudde als groot kalf maakt dat wij vrijwel natuurlijk melkvee kunnen houden. Dat is goed voor het natuurlijke gedrag van de dieren.

“En als een koe een goed leven heeft, proef je dat terug in het vlees en in de kaas.”

koe-en-kalf_BD Boerderij Ruimzicht

Varkens

Sinds maart 2019 lopen er ook varkentjes rond op boerderij Ruimzicht. De varkens hebben een eigen buitengebied, waar ze naar harte lust in de modder kunnen wroeten en hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Als aanvulling krijgen ze iedere dag een paar emmers wei (een restproduct van de kaasmakerij, boordevol gezonde voedingsstoffen). Onze zeug heet Mandarijn, achteraf geen toepasselijke naam want ze lust bijna alles behalve citrus-schillen. Ze is een Bonte Bentheimer landvarken, en ras dat bekent staat om haar zwarte vlekkenpatroon en vriendelijke karakter.

Bonte Bentheimer landvarken_BD Boerderij Ruimzicht

Kippen

tekst volgt

kippen_BD Boerderij Ruimzicht

Schapen

tekst volgt

schaap_BD Boerderij Ruimzicht

Blijf op de hoogte

Ontvang ons laatste nieuws met recepten en seizoensaanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en/of geef een like op facebook. Zo houden wij je op de hoogte van Boerderij Ruimzicht.

Nieuwsbrief