Familiekudde runderen

Onze koeien lopen zomer en winter buiten op kruidenrijke graslanden. Uniek voor melkvee in Nederland is dat wij een zogenaamde familiekudde hebben. Alle leeftijdsgroepen in 1 kudde. Behalve de grote kalveren van 2 tot 8 maanden, die moeten een half jaar volledig ontwennen aan de moedermelk. De eerste 2 maanden hebben ze zich volop te goed kunnen doen aan de beste melk rechtstreeks van de moeder. Die goede start en later de opname in de kudde als groot kalf maakt dat wij vrijwel natuurlijk melkvee kunnen houden.

koe Lette - Boerderij Ruimzicht

koe Lette – Boerderij Ruimzicht

Deze prachtige koe, Lette, is het boegbeeld van de kudde. Lette is de onbetwiste leidster en baas van de kudde. Zestig prachtige dieren telt onze koppel nu. Daarbij neemt het aantal dieren met witte koppen gestaag toe. We kruisen onze koeien met Fleck Vieh. Een zeer robuust ras, meer bespiering en meer geschikt als ruwvoer verwerker. We hebben een eigen stier en fokken zo een bedrijfseigen koe.

Varkens

Sinds maart 2019 lopen er ook varkentjes rond op boerderij Ruimzicht. De varkens hebben een eigen buitengebied, waar ze naar harte lust in de modder kunnen wroeten en hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Als aanvulling krijgen ze iedere dag een paar emmers wei (een restproduct van de kaasmakerij, boordevol gezonde voedingsstoffen). Onze zeug heet Mandarijn, achteraf geen toepasselijke naam want ze lust bijna alles behalve citrus-schillen. Ze is een Bonte Bentheimer landvarken, en ras dat bekent staat om haar zwarte vlekkenpatroon en vriendelijke karakter.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, en/of geef een like op facebook. Zo houden wij je op de hoogte van Boerderij Ruimzicht.