Dit luchtige toetje is gemaakt met ingrediënten van boerderij Ruimzicht in Halle. Het rogge telen zij voor het stro in de koeien stal en de rogge korrel voor het brood. Rogge ziet alle seizoenen, is een zwaar graan met veel aardse kwaliteiten en ondersteunt o.a. de botvorming. Mits het goed bereid is, kan je het verteren.
Ingrediënten voor 4-6 personen
• 500 ml troebele appelsap
• 70 g roggemeel, gezeefd
• ½ theel. zout
• ½ theel. kaneel
• 1 snufje gemalen piment
• 4 eetl. bramen confituren of ander fruit
• 150 gr kwark van Jara
Bereiding:
1. Neem een pan met dikke bodem, giet hierin de appelsap en roer met een houten lepel het gezeefde roggemeel er doorheen. Laat dit 1 uur weken.
2. Breng het geweekte roggemeel aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken en blijf roeren tot een gladde dikke brei, voeg het zout en de kruiden toe. Laat het minimaal 12 uur nawellen. (kan na 1 uur in de koelkast gezet worden)
3. Klop 20 minuten de rogge brei in een glazen of rvs kom luchtig met een keukenmachine of mixer.( niet met een blender of staafmixer).
4. Verdeel de luchtige rogge over 4 glazen. Leg er een losgeroerde eetlepel confituren op en vervolgend de kwark.