Wat was het een bewogen jaar! Nu hebben we op Boerderij Ruimzicht altijd al flink wat beweging, (met getrainde soepele lijven tot gevolg 😉 ) maar dit jaar spande toch wel de kroon. Hard gewerkt aan de transitie van ons bedrijf. In januari startten we met de bouw van de kaasmakerij en kaaskelder. Nog geen half jaar later rolden de eerste kazen de kelder in en nu kunnen we naast mooie bergkaas jong ook een heerlijke belegen kaas aanbieden. Veel werk is verricht door de bedrijven die we uitgenodigd hadden om ons plan tot een succes te maken. Dank aan Hendriksen Ecobouw (Wilfred), Koskamp Service Dienst (Dirk), Bosman Halle voor de elektra, Van’t Riet (Henry) voor de zuivel apparatuur, HAWI voor de bronboring, Basters Grafisch Technisch Consultancy (Annie en Jack) en vele anderen.
Financiering
Voor de financiering van dit alles hebben we een leader subsidie ontvangen omdat ons project bijdraagt aan plattelandsontwikkeling (http://www.leaderachterhoek.nl). Naast de duurzame bouw en de innovaties daarbinnen produceren we ambachtelijke natuurlijke producten en werken we samen met het onderwijs en de landbouwsector aan verbreding van visie op landbouw en voeding.
Het andere deel van de financiering hebben we uit eigen middelen kunnen doen omdat we de veestapel gehalveerd hebben en de opbrengsten van de productierechten geïnvesteerd.
Crowdfundactie
Heel belangrijk voor ons is geweest de bijdrage van vele van onze trouwe klanten; de crowdfunding-actie heeft ons het overbruggingskrediet gegeven wat we nodig hadden (de helft van de subsidie wordt achteraf uitgekeerd). Wij zijn erg dankbaar daarvoor. Inmiddels is alles betaald en kunnen we wat nu nog binnenkomt via de crowdfunding-actie goed gebruiken voor onvoorziene kosten die er toch altijd weer zijn. Dus iedereen die nog mee wil doen is van harte welkom (https://boerderijruimzicht.nl/boerderijruimzicht/crowdfunding/#.Yb9XqGCZNPY ).
Deze wijze van financieren voelt goed. Eigenlijk maken we het samen mogelijk om kaas en andere gezonde zuivel te produceren. We gaan langzaamaan steeds meer van onze melk zelf verzuivelen en verlagen de afzet van melk aan kaasmakerij Aurora (http://aurora-kaas.com). Voorlopig blijven we leveren aan Aurora en komt onze melk met name in de Demeterkaas die zij produceren.
Support
Meer eigen kaas dus, heerlijke Achterhoekse Bergkaas. Om de groeiende voorraad goed af te zetten, hebben we veel stukjes kaas meegegeven aan klanten om door te geven aan potentiele nieuwe klanten. Iedereen bedankt die ons op deze manier als ambassadeur van Ruimzicht meehelpt. Op dit moment komen er wekelijks een aantal winkels of horecagelegenheden bij die ons mede door jullie ‘gevonden’ hebben of die wij actief benaderd hebben. Heerlijk toch?
Dank aan medewerkers en vrijwilligers!
Het groeiseizoen is voorbij, wat een rijkdom dit jaar. Het land komt tot rust, de bodem koelt af. Het wintergraan ligt te wachten op het voorjaar. In de tuinderij oogsten we de laatste groenten en ruimen we op. En de dieren? Onze koeien, het jongvee, alle schapen, geiten, varkens en kippen kunnen de winter met gemak aan; heerlijk voer, lekker in het stro en goede zorg van alle medewerkers hier op Ruimzicht. Want we hebben we een fijne club vrijwilligers die meedraait en veel klussen die anders blijven liggen oppakken. We zullen ze in komende nieuwsbrieven wel eens voorstellen. Daarnaast veel dank aan Eveline die 2 dagen per week veel werk verzet in de kaasmakerij, Job die vrijwel iedere zaterdag de winkel draait, aan Sieka en John die ons actief helpen met de nieuwsbrief en aan Ellen die naast de nieuwsbrief onze website tiptop houdt. Het was superfijn om Imke als nieuwe tuinder dit jaar te mogen begroeten. We hopen dat zij samen met haar partner Martijn en stagiaire Anita wederom een goed groeiseizoen zal krijgen.
Voor nu rest ons jullie allemaal fijne feestdagen te wensen.
Graag tot ziens,
Jara en Gerjo