Nieuwsbrief Juli

Nieuwsbrief Juli

Zomer op het erf!

Het gras groeit, de winkel is vernieuwd en nu ook ruimer open – iedere vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. In deze nieuwsbrief een terugblik op een magisch festivalweekend, een kijkje op het land en een uitnodiging om langs te komen: voor boodschappen, een lunch op ons nieuwe terras of een wandeling over het Hazepad.


Ruimzicht op de Melkweg – wat een weekend

Een open dag organiseren, dat konden we wel. Maar een festivalweekend? Met kampeerders, avondprogramma, muziek, markt, rondleidingen, diner, kroketten, yoga en alles ertussenin? We wisten van tevoren: dat wordt een enorme klus. En dat werd het ook. Wat is er gewerkt, gedacht, geregeld, gebouwd, schoongemaakt, gesjouwd en geïmproviseerd. Maar het is gelukt. En hoe.

Vrijdagmiddag rond vier uur kwamen de eerste gasten het terrein op met tentjes, busjes en caravans. Het weiland veranderde in een kleine, gezellige camping. Die avond begonnen we het weekend met een gezamenlijk vijfgangendiner onder de stro-kap. Zo’n 140 mensen schoven aan - klanten, collega’s, vrienden en bekenden - ieder op hun eigen manier verbonden met onze manier van boeren. Er werd gelachen, gegeten en gepraat. Aan tafel ontstonden gesprekken tussen mensen die elkaar nog nooit hadden ontmoet, maar zich moeiteloos verbonden voelden. De sfeer was levendig en warm. Wat voelde Ruimzicht gedragen.

Zaterdag om 10.00 uur begon onze open dag. Overal op het erf was beweging: de winkel draaide volop, de markt met collega’s van onder andere De Broodrevolutie, Wolverlei, Maja’s Batik en Mevrouw de Vries trok veel publiek, en vrijwel alle rondleidingen zaten vol. De Melkwegroute werd gelopen door jong en oud – een wandeling over het erf en door het land, langs plekken die iets vertellen over onze manier van boeren. Kinderen zochten onderweg naar koeien en haasjes, die overal op het terrein verstopt waren. Er werd gekeken, gelachen, ontdekt. Op het ambachtenplein werd onder andere wol gevilt en gesponnen, omringd door nieuwsgierige bezoekers. Er werd goed gegeten van onze huisgemaakte kroketten, pizza, saté, taart en nog veel meer. Tussendoor klonk er muziek: soms om even bij stil te staan, soms om bij te bewegen, en soms allebei. Een trotse kip met haar kuikens liep kalm tussen het publiek door, alsof ze dit iedere dag meemaakte. En wie een rondje wilde maken door de melkput, werd begroet door het lammetje dat nieuwsgierig alle gasten opwachtte.

’s Avonds volgde nog een feest, gewoon op het erf. Er werd volop gedanst. Mensen genoten van een drankje, een laatste frietje, en het samenzijn. Een ontspannen afsluiting van een volle, bijzondere dag.

Zondag begon rustig met een gezamenlijk ontbijt, gevolgd door een afsluitende yoga-les. Daarna werd er opgeruimd, afgebroken en afscheid genomen.

Het was een magisch weekend. Van begin tot eind hebben we genoten. En wat begon als een spannend idee, is uitgegroeid tot iets wat we niet snel zullen vergeten. Dank aan iedereen die erbij was – als bezoeker, helper, muzikant, spreker, kok, tentopbouwer, barmedewerker, vliegende keep of stille aanwezige. Zonder jullie was dit nooit gelukt.

Ruimzicht op de Melkweg smaakte naar meer. Zet maar vast in de agenda: 26 t/m 28 juni 2026. Wij hebben er nu al zin in.


Ruimzicht opent verder

Nu de winkel helemaal is vernieuwd, willen we er ook volop van genieten. Daarom hebben we de openingstijden verruimd: vanaf vrijdag 11 juli is de winkel iedere vrijdag en zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur – zonder middagpauze.

En er is iets nieuws: ons eigen terras! Voor het eerst kun je nu blijven zitten na je bezoek, of juist eerst even wat drinken en eten voor je de winkel inloopt. Tijdens het festival gemist hoe lekker die Ruimzicht-kroket smaakte? Geen zorgen – hij staat op het menu. Net als quiche, broodjes, taart en allerlei fijne drankjes. Alles vers en zoveel mogelijk van eigen erf.

Maak je uitje compleet met een wandeling. Het Hazepad is een route van 1,5 kilometer over het erf en door de weilanden. Onderweg kom je van alles tegen. Leuk voor jong en oud! Welkom – in de winkel, op het terras en op het pad.


Op koers met het seizoen

Op het land ontvouwt zich langzaam de zomer. Terwijl het weer zijn eigen grillen volgt, groeit er van alles op de boerderij. De winterrogge, afgelopen herfst nog in de natte grond gezaaid, heeft zich goed door de zachte, maar vooral natte, winter heen gewerkt en staat nu klaar om geoogst te worden. De zomertarwe is onder goede omstandigheden de grond in gegaan en laat zich nu zien als een prachtig gewas – nog volledig groen, maar veelbelovend. Onze bakkers kijken er al naar uit.

Tussen de granen door is er dit jaar ruimte gemaakt voor de huttentut, een vergeten olie-houdend gewas met een bijzondere geschiedenis. Het zaad dat we gebruikten is al zestig jaar oud en kwam vorig jaar spontaan op in een mislukte zomertarweakker. Dit jaar hebben we haar bewust gezaaid, in mei, en nu staat ze op het punt om te gaan bloeien.

De grasoogst verloopt voorspoedig. De eerste snede was stevig en gezond; we hebben al gehooid en gekuild, en deze week gaan we opnieuw het land op. Elke keer lijkt de regen precies op tijd te vallen. Voldoende om het gras te laten groeien, genoeg om het herstel van de afgelopen droge en daarna zeer natte jaren zichtbaar te maken. Het is mooi om die veerkracht terug te zien, in de bodem en in het gewas.

Ook bij de dieren is er rust en leven. De koeien geven goede melk en de kalfjes doen het goed. Vlak voor de open dag werd er een lammetje geboren – een week te vroeg, maar precies op tijd voor knuffels en verwonderde blikken. Tijdens het ophangen van de lampionnen vonden we kuikens, uitgebroed boven op een stapel van vier balen hoog. Net op tijd gezien, anders waren ze misschien naar beneden gevallen. Nu scharrelen ze rond, levendig en licht. En de biggetjes van Lieve? Die liggen tevreden bij de poel, in de zon, in de modder, en midden in de aandacht.

In de moestuin komt nu elke week iets nieuws naar boven. De eerste kroppen sla, jonge bieten, bessen – allemaal vol smaak en kleur. Het seizoen is in volle gang, en alles beweegt mee.


Bekijk deze nieuwsbrief in originele vorm: Klik hier

Terug naar blog