Energie
Energiegebruik is onder te verdelen in Directe en Indirecte energie. Direct energiegebruik is het gebruik van gas en elektriciteit. Indirecte energie is de energie die in een product zit voordat het op het bedrijf komt. Dat kan een nieuwe trekker zijn, maar is ook de energie die nodig is voor de productie van kunstmest (dat is een mega grootverbruiker). In het promotieonderzoek van Meino Smit is dit alles tot in de puntjes uitgezocht. Zijn onderzoek toont aan dat het totale energiegebruik van de landbouw enorm toegenomen is ten opzichte van de jaren 50. De energie-efficiëntie van de Nederlandse landbouw is per ha landgebruik enorm afgenomen (WUR, M.Smit Linkje wur-depot). Deze studie spoort ons aan, samen met de afspraken gemaakt in het klimaatakkoord van Parijs, om ons energiegebruik onder de loep te nemen.
Wij hebben als bedrijf, net als andere bio-bedrijven, al een grote stap gezet door te stoppen met gebruik van kunstmest.
In ons geval draagt ook het gebruik van natuurlijk materiaal in de bouw bij aan reductie; zoals houten dakconstructies ipv metalen spanten, leem op de wanden, sedum daken, hergebruik.
Wij besparen ook veel energie door de melk van de koeien niet terug te koelen in de koeltank, maar zoveel als mogelijk direct en warm te verwerken.
Een andere besparing is dat wij de melk niet verhitten of pasteuriseren maar rauw verwerken tot kaas en kwark.
Ook onze rijpingsruimte voor de kaas gebruikt weinig energie. Dit doordat het een kaaskelder is, half onder de grond, die in de zomer een paar graden extra gekoeld kan worden door gebruik te maken van circulerend koud water in de wanden en vloer van de kelder.
Besparing ook bij de melkkoeien: er wordt geen krachtvoer aangekocht voor onze dieren omdat zij dit niet nodig hebben en de melk kunnen produceren op alleen kruidenrijk gras.
Daarnaast hebben wij een houtvergasser (zeer schone kachel) die de houtproductie uit onze kilometers-lange houtsingels omzet in warm water buffer vaten. Daarnaast maken we volop gebruik van de elektriciteitsproductie van onze 250 zonnepanelen.
Alles bij elkaar zijn wij nu zelfvoorzienend voor energie, hoewel nog wel afhankelijk van het net.
Om volledig aan de doelen van het klimaatakkoord te voldoen zullen ook wij nog meer moeten besparen. Om al die ‘gekkigheid’ gefinancierd te krijgen en om écht ‘out of the box’ te gaan hebben we samen met 2 andere boeren een stichting opgericht: Stichting Landbouwcollectief Meino Smit.