Onze Kaasmakerij
Na de omschakeling naar biologisch begonnen we in 1998 met het leveren van melk aan Aurora Kaasmakerij. Dit familiebedrijf maakt uitstekende kazen, maar kon niet de gewenste melkprijs bieden voor bijvoorbeeld kalfjes bij de koe. Toen Jara bij Boerderij Ruimzicht kwam vielen verschillende puzzelstukjes op hun plaats: ervaring met kaasmaken, de noodzaak een extra inkomen uit het bedrijf te halen, en de ambitie om nog duurzamer en meer natuurinclusief te werken. Het begon met 10 liter kwark en leidde snel tot grootse plannen: een eigen kaasmakerij, alle melk zelf verwerken en verkopen.
Van 2019 tot 2021 stond in het teken van experimenteren en plannen ontwikkelen. We gingen onconventioneel te werk bij het ontwerpen van onze plannen en het bouwen van de kaasmakerij, met de focus op zo natuurlijk mogelijke kaasproductie en zoveel mogelijk biobouw. In juni 2021 was het zover: de eerste Achterhoekse Bergkaas was een feit. Gelijktijdig zetten we stappen naar een nog natuurinclusievere veehouderij, we startten met ook de stiertjes 3 maanden bij de moeder en het krachtvoer voor melkvee ging de deur uit. De melkleveringen aan Aurora namen af en al onze melk ging rechtstreeks naar onze eigen kaasmakerij. We produceren kaas, kwark, panir, boter (alleen in de winter) en misschien binnenkort ook yoghurt. Het zelf verwerken van alle melk is noodzakelijk, maar ook een enorme verrijking van ons systeem. Een uniek systeem levert unieke producten, en dat proef je.