Het ontstaan van Boerderij Ruimzicht

Toen de familie Koskamp hun boerderij Ruimzicht in 1930 begonnen hadden zij, zoals de meeste boerderijen in die tijd, naast melkvee ook varkens en kippen. De graslanden waren vanzelf kruidenrijk, de graanvelden hadden korenbloemen, kamille en klaprozen. Rogge werd er geteeld. De foto’s uit die tijd getuigen daarvan. Met paard en wagen, de mestkar en veel handwerk werd alles gedaan en bewerkt. Maximaal natuurinclusief was in die tijd nog de norm. Later kwamen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ogenschijnlijk werd het beter, maar pas vele jaren later ontdekken we de gevaren van die middelen. In 1996 kwam de 3e generatie op deze locatie aan de Bielemansdijk in Halle Heide in beeld. Onder voorwaarde dat het bedrijf biologisch zou worden kwam er bedrijfsopvolging. Alle gebouwen die ten tijde van de intensivering in met name jaren 70-90 gebouwd veranderden vrijwel allemaal van functie. De ligboxenstal werd een heuvelstal. De varkensschuur voor dragende zeugen werd jongveestal met open front. De kraamschuur waar de zeugen hun biggen kregen is multifunctioneel met opslag groenten, vlees en meel, de houtvergasser met buffervaten en elektrische CV op zonne-energie, met de kaasmakerij en aangebouwd de kaaskelder voor de rijping van de kazen met natuurkorst. Ook een prachtige bio-bouw ontvangstruimte en kantine vinden hun plek in deze schuur. Er is in de lengte van de heuvelstal een hoge kapschuur aangebouwd waar hooi en stro opgeslagen worden en waar de stieren in de winter hun stal hebben. De oude werktuigenloods wordt te klein omdat daar ook een deel van de houtopslag en vooral ook de bewaring van het geschoonde graan is. Graan geteeld voor het bakken van brood is een relatief nieuwe tak van sport; bakkwaliteit vervangt de therm voerkwaliteit. De oude moestuin is in 2005 vervangen door een tuinderij die uitgroeide naar twee hectare en later weer kleiner werd en nu 0,75 hectare is; groente voor verkoop in de boerderij winkel. Terug naar maximaal natuurinclusief is een uitdaging in deze tijd. Het is de passie om het goede te doen voor de aarde, de dieren, planten en de mens, die ons drijft.